Locatie

Een newbornshoot of een shoot met een jonge baby vind bij jullie thuis plaats. Ik zoek de lichte en rustige plekken op in huis. Dit is vaak een plek met veel daglicht en af en toe moet ik wat schuiven of wat spullen aan de kant zetten. Ik maak vaak op de babykamer foto's en op bed in de ouderslaapkamer zodat ik gelijk een zachte en grotere oppervlakte heb waar ik foto's van jullie gezin en baby kan maken en vaak is hier ook een groot raam aanwezig dus veel daglicht. Houd er dus rekening mee dat de slaapkamer een beetje aan kant is qua "rommeltjes" op de nachtkastjes en dat er een rustig en egaal kleur dekbed op bed ligt zodat we dit als ondergrond kunnen gebruiken. Zelf neem ik ook altijd een groot wit dekbed mee dus mocht je niet in het bezit zijn van een rustig en egaal dekbed dan kunnen we mijn witte dekbed er overheen gooien voor een rustige ondergrond. Vaak maak ik hier ook gelijk de foto's met broertjes en/of zusjes.

Ps: Met wat oudere baby's is het bij goed weer ook mogelijk om buiten foto's te maken.

Temperatuur

Vooral in de winter is het fijn als het lekker warm is op de kamers waar we foto's maken. Zet dus voordat ik kom de kachel aan op die kamers. Zo blijven baby's vaak wat rustiger/slaperiger tijdens de shoot en omdat er vaak ook foto's worden gemaak met bijvoorbeeld alleen in romper krijgen ze het minder snel koud. Houd er zelf ook rekening mee dat je kleding aangepast wordt op deze temperatuur zodat je niet overhit raakt tijdens de shoot (denk aan een rood hoofd en zweetdruppels op je voorhoofd) ;-).

Kleding

voor jullie baby is het mooi om te kiezen voor kleding die goed zit. Het liefst niet te groot omdat dit er vaak rommeliger uit ziet op de foto. Kies voor neutrale kleding zonder te drukke prints (een klein printje of lieve afbeelding kan wel weer leuk zijn) of afleidende afbeeldingen of logo's. Denk aan egale kleuren zoals wit, beige, pasteltinten, oudroze, grijs of aardetinten kunnen ook erg mooi zijn voor een warm effect op de foto. Gebreide materialen doen het ook altijd goed op de foto. Voor de rest van het gezin geldt eigenlijk hetzelfde. Probeer niet allemaal precies hetzelfde aan te hebben (zoals bijvoorbeeld allemaal een wit shirt met een spijkerbroek) maar mix het tot een mooi geheel. Besef dat de kleuren en materialen die je aanhebt effect kunnen hebben op de sfeer van de foto.

Zara en Mango zijn merken waar je neutrale babykleding kan kopen van mooie materialen. Leg eventueel ook wat andere setjes kleding klaar zodat we tijdens de shoot ook nog kunnen afwisselen voor wat variatie in de foto's.

Leg eventueel ook wat dekentjes, mooie (hydrofiele) doeken en knuffels klaar die we tijdens de shoot ook kunnen gebruiken.

Rust en ritme

Ik probeer zo veel mogelijk mee te gaan in het ritme van de baby. Dus al is het tijd voor een voeding dan kan dit gewoon tussendoor. Ook even een verschoning nodig of gewoon een kroel moment dan maken we hier ook tijd voor. Alles voor een rustige baby. Vaak is zo'n shoot toch net wat meer prikkels en wat er meer gefriemel dan normaal en hier kan een baby op reageren (sommige ook niet en die slapen alleen maar de hele shoot ;-) ). Probeer zelf ook rustig te blijven, ik heb genoeg tijd uitgetrokken voor de shoot en geduld wordt altijd beloond is mijn ervaring. Probeer daarom ook niet te kort op de shoot een (kraam)bezoek te plannen voor mocht het uitlopen en zodat je na de shoot even een rustmoment hebt.

Details

Graag leg ik ook de details van jullie kindje vast. Denk daarbij aan handjes, voetjes, een pruillip, haarlokje maar ook details op bijvoorbeeld de babykamer. Omdat ik het mooi vind om deze details vast te leggen, en bijvoorbeeld vaak de handen fotografeer (zoals bij het hoofd van jullie kindje of dat jullie de voetjes of handjes beetpakken), denk daarom ook aan jullie eigen details zoals schone nagels en tanden (je zou maar net een broodje met maanzaadjes op hebben die zich nu leuk tussen je tanden hebben verzamelt ;-) ).